Hoppa till sidans innehåll
Foto: aake

Utbildningshelg i Avesta - Nu alla dagar!

15 MAR 2013 22:17
Tre tappra, generationer damer, Petra, Maggan och Johanna, begav sig till Avesta för att utöka sina kunskaper som barn- och ungdomsledare - och förhoppningsvis kunna använda dessa i klubben och utveckla våra ungdomar till att bli bättre orienterare. Här kan ni följa deras helg och vad de tycker och tänker om det dem har lärt sig.
  • Skapad: 15 MAR 2013 22:17

Dag 1
Vi anlände till Avesta strax efter klockan 17 och checkade in oss på våra rum. Johanna och Maggan i ett gemensamt rum och en halvkrasslig Petra som inte vill hosta på oss andra i ett annat. Efter lite småprat och upp-packning blev klockan 18 och det var dags att bege sig mot respektive utbildning och de tappra damerna skildes åt. 

För mig (Johanna) började det med att vi fick order om att klä oss varmt och gå ut där det väntade oss några aktiviteter, självklart med inslag av orientering. Bara dessa aktiviteter gav mig mycket nya idéer och tips på hur man kan lära ut orientering på ett roligt sätt. Efter det ägnade vi oss åt presentation av oss själva som sedan följdes upp med middag som bestod av mycket orienterings-snack med många tips och mycket erfarenheter som utbyttes. 

Efter middagen var det dags för den första teori-delen där ledaren/tränaren/coachen stod i fokus. Mycket inspiererande och intressant att lyssna till och väldigt lärorikt. Det jag tar med mig från idag är detta citat: "en ledare är en kropp som överför ljus, kraft och värme". Jag hoppas att få lära mig hur jag kan överföra dessa tre saker till våra ungdomar och bli en bättre ledare samt en förebild för våra ungdomar. 

Över till de andra tappra damerna. Maggan och Petra, som inte själva är sådana aktiva orienterare men som ofta är med ute på tävlingar och stöttar och hejar fram våra klubbmedlemmar, såg chansen att lära sig lite mer om orientering. I Maggan och Petras grupp ägnade man sig mycket åt att få prova på olika teknikövningar anpassade för de yngre barnen och nybörjare. Båda tycker att den första kvällen har varit väldigt lärorik och rolig och tycker det är kul att få lyssna till andra som har lite mer erfarenhet än vad dem själva har. 

Maggan Petra small

Nu är det dags för oss damer att sova eftersom det är tidig uppstigning imorgon. Vi förväntar oss en minst lika lärorik och rolig dag imorgon. Godnatt alla klubbmedlemmar där ute! 

Dag 2

Dagen startade med gemensam frukost klockan 7.30 och trots den tidiga morgonen så var det livliga diskussioner som pågick kring frukostborden och jag tror inte man kunde hitta något bord där det inte pratades om orientering. Vi orienterare är väldigt inrutade.

Klockan 8.30 var det dags för ett teoripass som pågick fram till lunch och i de båda utbildningarna pratade man om barns utveckling både fysiskt och mentalt och att det kan spela stor roll i hur de utvecklas som orienterare. Förmiddagen gick snabbt och det var så småningom dags för lunch. Efter lunchen så pratade man i min (Johannas) grupp om orienteringsteknik – orange till violett nivå – och vad ungdomarna bör kunna på de olika nivåerna samt hur man kan träna på dessa moment. Efter teoripasset var de dags att göra detta praktiskt så vi stack ut i skogen där det fanns olika övningar, på olika moment, som förlängning, förenkling och att hålla riktningen. Träningen innehöll många bra tips på hur man kan träna olika moment som ungdomarna behöver kunna för att klara av banor på nivåer mellan orange och violett. Även den andra gruppen som Maggan och Petra tillhörde var ute i skogen och provade på olika övningar och båda tyckte att det var både roligt och lärorikt. 

Eftermiddagen spenderades mest åt att analysera och produktutveckla den träningen vi hade blivit utsatta för. Det var sedan dags för middag och kvällen avslutades med ”nörderi” framför Catching Features och Youtube.

Dag 3

Frukosten serverades även denna sista dag från och med 7.30 och eftersom det under lördagen hade tillkommit fler orienterare som gick andra utbildningar så var diskussionerna kring borden ännu mer livliga denna morgon. Det följdes sedan upp med ett teoripass så vi kunde smälta den goda frukosten vi hade stoppat i oss innan det var dags att bege oss ut på träningspass nummer 2. Dagens träning bestod av flertalet kortare banor som fokuserade på att hålla ihop gruppen och som alla i klubben kan göra tillsammans oavsett ålder och vilken svårighetsgrad man springer. Jag (Johanna) blev väldigt inspirerad av detta träningspass och tycker att det är något vi borde införa och göra mer utav i klubben – det behövs inget stort område alls vilket gör att kontrollutsättningen blir lättare och det är bra för klubbsammanhållningen.

Petra och Maggan blev även de utsatta för ett träningspass på lördagsförmiddagen och det som det talades om mest var att det inte fanns tillräckligt med tid så att de kunde ta alla kontroller – väldigt synd tyckte Petra  och Maggan som båda kändes väldigt inspirerad efter dessa dagar.

Efter träningspasset var det dags för en välförtjänt lunch – det var många trötta ben och huvuden kring borden och diskussionerna från frukosten var längre inte lika livliga – men dem fanns där. Efter lunch gick vi igenom dagens träningspass och många av oss var väldigt inspirerade och kommer nog försöka inviga sådana typer av träningar i respektive klubbar. 

karta

När klockan slog 15:00 fick vi våra utbildningsintyg och det var dags att åka hemåt. Tre trötta, men inspirerade damer fick chans att prata om helgen och om alla nya intryck och idéer vi hade fått, i bilen på väg tillbaka mot Skinnskatteberg – och jag kan lova er att vi alla tre generationer, tappra damer somnade riktigt gott den kvällen. 

Jag har lärt mig ytterligare en sak denna helg utöver det som har med orientering att göra. Det blir inte alltid som man har tänkt sig. Jag hade tänkt att jag skulle uppdatera er varje kväll - men, det blir inte alltid som man har tänkt sig.

Vi kanske ses, det finns en chans - på någon orienteringstävling nånstans! 

Skribent: Johanna Mikkelä

Träningsläger

Postadress:
OK Hedströmmen - Orientering
Birgit Haglund, Hagstuvägen 25
73931 Skinnskatteberg

Kontakt:
Tel: 0707132549
E-post: info@okhedstrommen.s...

Se all info