Hoppa till sidans innehåll

Inga fler distriktsmästare, men tjejerna lyste på natten

16 SEP 2012 08:40
Förra helgen avslutades Västmanlands distriktsmästerskap med 3 discipliner. Vi själva arrangerade Natt-DM och Vandrarringen arrangerade sprint och stafett i Västerås. Trots många riktigt fina lopp av OKH-arna, lyckades vi inte ta hem något ytterligare mästerskapstecken men väl flera topp placeringar.
  • Skapad: 16 SEP 2012 08:40

På natt-DM, vara det bara våra D12-tjejer som fick springa eftersom vi själva arrangerade tävlingen. Iris som redan förra året sprang natt både på OL-rounden och natt-DM, var också den som hanterade kartan snabbast i mörkret. En fin silverplats blev det 50 sekunder efter Salas Agnes Källström. De sekundrarna plus lite till förlorade hon då hon hjälpte en D10 tjej ute på banan. För både Maja och Nora var det deras allra första nattorientering och det fixade dom suveränt bra. Maja har ju precis börjat tävla så hennes prestation att ta sig runt på natten var ju en riktig höjdare. Iris blev alltså 2:a, Nora 4:a (3:a av Västmanlänningana och därmed bronsplakett) och Maja 6:a - härliga tjejer!

Vandrarringen arrangerade på lördagen sprint-DM i norra kanten av Västerås (Önsta-Gryta). Det var riktigt snabba sprint banor och i de flesta klasser var det sekunderstrider om varje placering.
Av våra tjejer var det Iris och Nora som deltog och även denna dag sprang de alldeles fantastiskt fint. Samma placeringar som på natten, Iris en silvermedalj slagen med 12 sekunder av "Sala-Agnes". Nora blev 4:a bara 2.40 efter. Av övriga OKH-are skall nämnas Uffe Kjellin som tog årets 3:e DM-silver och Ragnar som sprang in på en 3:e plats.

Iris-sprint   Nora
Iris tog sitt andra DM-silver på två dagar   Nora gjorde även hon ett suveränt sprint-lopp
Ragnar-AOK-small   Uffe
Ragnar har inte fått någon fullträff på årets DM-arrangemang   Uffe har dock överraskat och tagit 3 DM-silver

 

Dagen efter var det så stafett. Tjejernas lag sprack pga fotbollsmatch, men två gubblag stod på startlinjen. H210 med John, Karl-Axel och jag samt H180 med Uffe, Ragnar och Roger - på papperet två lag som borde kunna blanda sig in i toppstriden i respektive klass. Så blev det också. Det "yngre" av lagen skötte sig allra bäst. Uffe och Ragnar såg till att Roger fick gå ut 20 sekunder före jagande Arboga. Roger hade kopplat greppet och hade ett litet försprång på Arbogas LÅA ända på väg till näst sista kontrollen, en stig-/bäck korsning bara 100 m från målfållan och sista kontrollen. Tyvärr blev Roger lite yr och sprang åt fel håll på stigen och när han upptäckte misstaget och vände tillbaka, såg han LÅA komma ut ur skogen 30 m framför honom och ta näst sista. Att spurta ikapp en LÅA som gav allt mäktade inte Roger med utan han fick vika sig och ta hand om silverplatsen istället.

I det äldsta laget inledde John suveränt, han stämplade vid näst sista (den kontroll Roger sedan bommade) och sprang ner mot växlingsfållan, stämplade för växling i början av fållan och gav sedan Karl-Axel en liten ledning strax före Sala och Köping-Kolsva. Dock blev det en överraskning för John när han stämplade ut - Ej Godkänd! John hade missat att det fanns en sista kontroll i gärdeshörnet 40 m från växlingsfållan och därmed blev laget diskvalificerat. Denna sista kontroll orsakade tyvärr ett 10-tal lags fall vilket är en ganska stor andel av de 60 lag som startade och det känns lite tråkigt att stafetten ska avgöras på ett sådant sätt. Till Johns och de övriga felstämplandes försvar, skall sägas att det inte var helt tydligt vare sig på kartan eller i verkligheten hur arrangören tänkt sig växlingen - inga streck fanns mellan de sista kontrollerna och kortaste, snabbaste vägen från näst sista till sista var att fortsätta stigen ut på målgärdet, passera växlingsstämplingen, springa 40 m till sista och sedan vända tillbaka till växling igen... De fyra ungdomslag som drabbades godkändes lyckligtvis i efterhand av arrangören.
Trots att jag redan visste om Johns fadäs, joggade jag runt min avslutande sträcka och kunde behålla den ledning John och Karl-Axel ordnat till mig. Men segrare i H210 blev ändock Hallstahammar som sprang i mål 2-3 minuter efter oss.

Stafett-John-start   Stafett-KA-Uffe
John tog kommandot direkt på startsträckan i stafetten   Karl-Axel och Uffe förbereder sig
Stafett-H180-start   Stafett-Roger-LÅA
Inför start H180. Olika nivåer av skärpa..   Arbogas LÅA kryper i mål efter att spurtat ner Roger (som ser betydligt fräschare ut i alla fall)
Skribent: Åke Larsson

Träningsläger

Postadress:
OK Hedströmmen - Orientering
Birgit Haglund, Hagstuvägen 25
73931 Skinnskatteberg

Kontakt:
Tel: 0707132549
E-post: This is a mailto link

Se all info